torsdag 4 oktober 2012

Le Klintad.

Jag är Le Klintad! Jag bara älskar vår vardagsrumslampa som hänger över vårt soffbord som är av just modellen Le Klint 172 b. Ger den inte världens vackraste ljus? Danskarna, dem kan dem! Jag har nog upptäckt en ny fetisch hos mig själv - lampor. Denna lampa är väl ändå fulländad?! Själv gillar jag särskilt att vi har piffat till den lite extra med en klädd röd sladd. 

Våran sladd är från Nud Collection och går att köpa på Lampsladdar. Den finns i en mängd olika färger. Vi började med att välja en alldeles för kort sladd på 1,5 m. Det räckte inte långt så vi tog den som var 3 m istället.


lördag 29 september 2012

Knäckebröd.

Bakningssäsongen har nu officiellt startat. Det är så mysigt att fylla hela huset med härlig kak- eller bröddoft. Det blir verkligen extra mysigt att göra det när regnet dessutom öser ner utanför fönstret. Senast bröd i brödbakandet blev ett nyttigt knäckebröd, med alla möjliga olika typer av frön och dinkelmjöl. I första omgången råkade jag visst ha i 2,5 matskedar flingsalt i stället för teskedar. Ooooops! Nybörjarmisstag, men vad fasen. Det brödet blev väldigt salt men kan då användas till en god brie eller mjukost.



Knäckebröd (1 plåt)
2 dl dinkelmjöl
1 dl solroskärnor
1 dl sesamfrön
½ dl linfrön
2-3 tsk flingsalt
½ dl raps- eller olivolja
2 dl kokande vatten

Gör så här
Sätt på ugnen på 150 C. Blanda de torra ingredienserna i en skål. Blanda oljan och vattnet. Häll i oljeblandningen i den andra bunken och rör om till det blir en deg. Bred ut på bakplåtspapper på en plåt.

Sätt in plåten i ugnen i ca 1 timme.

torsdag 27 september 2012

Trasmatta.

Dra på trissor! Idag hittade jag en fin trasmatta till vårt gästrum. Vi har vissa gröna detaljer i rummet, bl.a. en grön Emma-fåtölj. Så för att fånga upp det gröna, som är en av mina favoritfärger, tänker jag att en grön och vit trasmatta kommer göra susen därinne för att få det att se mer ombonat ut.

Här är den.

Matta Rainbow från Carpetvista

Fruktkick.

Boostar denna torsdag med en fruktkick från Saltå kvarn. Sprudlande god och nyttig. Det bästa är även att flaskan är så förbaskat söt. Ett varmbad så att etiketten lätt och smidigt kan dras av och vips så har man fått sig en fin liten flaska till hemlagad saft.

onsdag 26 september 2012

Sött och surt.

Så här i förkylningstider blir det mycket fokus på citroner i allmänhet och c-vitaminer i synnerhet. Nu gäller det att proppa kaggen full så att man kan lagra på sig ett vinterlager. Blir man inte alltid lite mer sugen på sötsaker när man är förkyld? Jag kanske ska byta ut "man" mot "jag". En gammal hederlig sockerkaka var år och dar sedan jag bakade. Som sagt förkylningstider - vad passar då inte bättre än att spetsa till den hederliga gamla sockerkakan med citronsmak!

Sött blev det med en touch av syrlighet. Perfekt kombination det där söta och sura, ungefär som jing och jang, chips och dip, tacos och coca cola, kräfta och snaps, paj och västerbottenost etc. etc.

Jag tror dessutom att det gjorde susen för förkylningen.

Pappa, den var suverän att doppa i ett glas kall mjölk.



Sockerkaka med smak av citron
2 dl socker
2 ägg
50 gr smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 citron

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång form. Vispa socker och ägg pösigt. Smält smöret och blanda sedan ner mjölken i smöret. Häll över smör och mjölk i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver, och vaniljsocker väl i en annan bunke. Tvätta citronen väl och riv ner skalet. Häll i skalet i mjölblandningen. Pressa ur saften ur hela citronen i äggsmeten. Blanda försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten under konstant omrörning så att smeten blir slät.

Häll smeten i formen och grädda sockerkakan i den nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Känn med en potatissticka om kakan är klar. Det ska inte följa med något på stickan när kakan är klar.

Låt kakan svalna några minuter innan den vänds upp och ner på en tallrik. Låt kakan svalna under formen.

tisdag 25 september 2012

Mors huskur.

Jag har haft lite otur, minst sagt, med förkylningar detta år. Men då är det bra att ha ett knep att ta till när bacillerna börjar härja. Mamma har gett mig ett recept på en huskur som är otroligt fräsch och det känns som om kroppen suger åt sig varenda en av c-vitaminerna som sköljs ner. Även om det inte hjälper mot förkylningen så är det så himla gott att det är värt att i varje fall ge det ett (eller flera) försök.



Mors huskur (1 pers.)
Citronsaft från en pressad citron
1 dl kokande vatten
1 msk honung 
lite riven ingefära (om man vill)

Gör så här
Pressa citronen och häll citronsaften i en kopp. Häll över det kokande vattnet. Lägg i honung och den rivna ingerfäran.

måndag 24 september 2012

Mallis.

Det här med att Mallis har blivit ett hett resmål stämmer verkligen! Jag blev glatt överraskad över den ön, och för att inte tala om Palma som jag verkligen kan tänka mig att besöka igen. Palma kändes som en relativt stor stad och har väldigt trevlig shopping att bjuda på. Allt från de mest fashionabla märkena till det lite mer enkla. Nu var det enbart tur att jag lyckades fånga en liten uns av sunt förnuft som fick mig att inte gå helt bananas i varenda affär jag såg.

På Mallorca har jag faktiskt ätit himmelsk indisk mat, mycket god thai och faktiskt den godaste pizzan jag någonsin ätit. Samtliga restauranger låg i den lilla byn Palmanova.

Palma är verkligen en stad jag kan rekommendera som resmål för en weekend. 25 grader i vattnet tackar man ju inte nej till i slutet av september.

Hamnen i Palma
Katedralen i Palma

Rambla i Palma
Tapas

söndag 23 september 2012

Höstmys med höstgryta.

Borta bra men hemma bäst! Nyss hemkommen från Mallorca. 27 graders värme byttes hastigt mot ca 11 grader och spöregn. Men det gör inget. Längtan efter hem och make hinner bli ganska stor på en vecka.

Det har dock varit en fantastisk konferens som har varit mycket lärorik och bjudit på många skratt. Nya kontakter har knutits och god mat har ätits. Mellan varven hann jag även njuta av både sol och bad.

Hemkomsten möttes av höstrugget med besked. Vi hann inte ens landa förrän regnet började dekorera flygplansfönstrena och idag har det varit ett riktigt höstväder. Vad gör man inte bäst på en mulen dag med regn smattrandes mot fönstret, om inte ett långkok?! Idag blev det boeuf Bourguignon till söndagsmiddag. Köttet var så mört att det ramlade isär bara man nuddade det med kniven. Smaken var verkligen helt fantastisk. Har ni lite tid över nu under hösten så kan jag verkligen rekommendera att koka ihop denna klassiska mustiga gryta som bjuder på en smakexplosion i munnen.

Nu väntar film och söndagsmys i soffan med mannen med stort M.




Boeuf Bourguignon (6 pers.)
1 kg benfritt nötkött av högrev
150 gr rimmat sidfläsk
1 gul lök
1 morot
1 msk vetemjöl
½-1 flaska rött vin (vi använde Org de Rac, South Africa, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, som verkligen gav god smak)
1 msk tomatpuré
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ tsk färsk timjan
2 lagerblad
1 krm svartpeppar
12 schalottenlökar
200 gr färska champinjoner

Servera med
Kokt eller pressad potatis

Gör så här
1) Skär högrevet i lagom stora grytbitar. 2) Strimla fläsket, hacka den gula löken och skiva moroten.
3) Bryn köttet lite i taget i smör i en stekpanna. 4) Fräs fläsket i smör i en gryta. Tillsätt den gula löken och morot och låt fräsa tillsammans en stund. 5) Lägg köttet i grytan tillsammans med fläsket, löken och moroten. Strö över mjölet och rör runt så att mjölet fördelas jämt. 6) Häll i vinet och tillsätt tomatpuré, vitlök, salt och övriga kryddor. Koka upp och låt sjuda under lock i 1,5 timme. 7) Skala under tiden schalottenlöken, bryn löken och de hela champinjonerna i smör. Tillsätt löken och champinjonerna i grytan när det återstår 20 min av koktiden. Smaka av med mera salt om det skulle behövas.

Servera grytan direkt med kokt eller pressad potatis. Smaklig måltid!

fredag 14 september 2012

Mormors berömda skinkrullar och packning.

Fredagsmys och packning har stått på listan idag. Förberedelser inför seminariet som jag ska hålla på tisdag på den årliga miljörättskonferensen utomlands - denna gång på Mallorca - inleddes denna dag med. Därefter åkte jag till frissan för att fräscha upp ett risigt hår som nu fått lyster igen och är en aning kortare. Sedan blev det middag (mormors berömda skinkrullar stod på menyn) med maken och prat om dagen. Så mysigt att ha tid att sitta ner och prata med varandra.

Nu är det packning för fulla muggar som gäller. Väderprognosen ser lovande ut, runt 28 grader i dagstemperatur. Det faller mig helt i smaken! Särskilt när det märks att det börjar bli höst här hemma. Det blir mörkare och kallare. Med levande ljus blir allt så mycket mysigare.

Jag har läst i Sköna hem om ett svenskt par som har en inredningsbutik, Rialto inredning, i centrala Palma. Den tänkte jag besöka när jag är där.



Mormors berömda skinkrullar (4 pers.)
20 st. tunna stora skivor rökt skinka
3 st. askar färskost med valfri smak (vi brukar ha pepparot och vitlök)
potatis
riven ost

Servera gärna med
Cocktailtomater
Gröna bönor

Gör så här
Skala och koka potatisen. Sätt på ugnen på 175 C. Under tiden som potatisen kokar förbereder man skinkrullarna. Lägg en remsa med färskost i mitten på skinkskivan. Snåla inte med färskosten. Rulla därefter ihop skinkskivan och lägg den i en ugnsfast form. Gör så med samtliga skinkskivor och strö därefter på den rivna osten. Sätt in skinkrullarna i ugnen i ca 10 min till den rivna osten smält och fått en fin färg.

Pressa potatisen. Servera med tomater och gröna bönor.

Denna rätt lagade mormor till mig när jag var hemma hos henne själv. Ljuva minnen till en ljuvlig måltid.

tisdag 11 september 2012

Ny bok - Sött, sweet, dulce.

En ny liten sötsak till kokboksamlingen. Den är helt lovely! Så fint skriven och jättefina bilder. Jag har bestämt mig för att göra varenda en av de läckerheter som det finns recept till i denna bok. Det bästa av allt är att den berömda vinbärsmoussen som jag skrivit om tidigare (här) finns i denna bok och inte felaktigt i Smaker från Saltå kvarn som jag skrev tidigare.

Längtar till nästa säsong med mogna vinbär.




måndag 10 september 2012

Belyst.

Nu så! Nu har vi fått upp de nya inhandlade lamporna till gästrummet. Ursnyggt! Taklampan passade som en smäck. Nu ska här bara införskaffas ett sängbord att ställa bordslampan på.

Tänk vad lite lampor kan göra för ett rum. Jag har faktiskt hört att det viktigaste med inredning är belysningen. Det stämmer till viss del gissar jag.


söndag 9 september 2012

Pain perdu.

Lördagsmornar. Så mysigt. Lång frukost med morgontidning. En kopp med sitt favoritkaffe blir två. Nu har jag börjat ta tennislektioner på lördags morgnarna igen. Det måste verkligen vara världens roligaste sport att utföra, tätt följt av utförsåkning, innebandy och volley boll.

Igår till frukost blev jag så vansinnigt sugen på att göra fattiga riddare eller förlorat bröd som det också kallas på ren franska. Enkelt och förbaskat gott var det. Dessa förlorade bröd som går bäst att likna vid historien om den fula ankungen, förvandlades från att ha varit ett trött torrt vitt bröd till en saftig och god smakupplevelse.

Dem serverades varma med kanel, strösocker och skivad banan. Om vi hade haft lime hemma hade jag marinerat bananerna i lime och lönnsirap under tiden jag gjorde i ordning bröden. Nu blev det banan au natural. Och det blev bra det med.




Pain perdu (4 pers.)
8 vita brödskivor
2 ägg
2 dl vetemjöl
4,5 dl mjölk

Gör så här
Skär bort kanterna på brödskivorna. Blanda ägg och lite i taget av mjölet. Häll i hälften av mjölken vispa ihop till en slät smet och häll sedan i resten av mjölken. Lägg ner brödskivorna i smeten och låt dem suga upp smeten. Lägg dem sedan på en tallrik och låt dem rinna av lite. Hetta upp en stekpanna och lägg i en klick smör. Det får inte vara för snålt med smöret. Servera varma och strö över lite socker och kanel. Om man vill kan man servera tillsammans med bär eller skivad banan.

Bon appétit!

fredag 7 september 2012

Upplyst.

Vi har två ganska så angenäma problem med vårt hus. Vi har två rum som vi inte använder så ofta. Det ena är ett gästrum och det andra - ja, det är bara ett rum. Ett tomt rum. I gästrummet börjar vi få till det så att det ser någorlunda hemtrevligt och ombonat ut. Men det är något som saknas. Det är nämligen lite kalt på väggar och golv och i total brist av belysning.

Ett projekt är att hitta ett sängbord i samma stil som den vi valt att inreda detta gästrum med - antikt. Ett annat projekt är att hitta något snyggt att lysa upp rummet med. Jag har hittat två fina lampor på Norrgavel.


Bild från Norrgavel
Bild från Norrgavel





















Nu ska bara en mysig trasmatta eller liknande få dekorera golvet. Frågan blir i vilken färg denna matta ska vara? Några tavlor på väggen hade inte skadat heller. Det blir till att ta upp målarkunskaperna igen och se om man kan göra ett alster att hänga upp.

torsdag 6 september 2012

Världens bästa kladdkaka.

Efter två hårda arbetsveckor har denna varit lite lugnare. Dagen började väldigt tidigt. I takt med att solen steg upp körde jag till massören. Efter 45 minuters knådande kände jag mig som en ny människa. Iväg till jobbet - jobba - åka hem. Ekorrhjulet snurrar för fullt.

Kvällen förgylldes av att en vän som är i giftastider kom över för att diskutera hur inbjudan skulle se ut m.m. Vilka tider. Det är så härligt med bröllop, inte minst med sitt eget och vilka härliga minnen det bringar tillbaka. Till diskussioner om inbjudan serverades den bästa kladdkakan - ever!

Här mina kära vänner ska jag ge er något obetalbart. Receptet på världens bästa kladdkaka.



Världens bästa kladdkaka
2 ägg
3 dl strösocker
125 gr smör
1½ dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
4 msk kakao

Gör så här
Sätt på ugnen på 150 C. Smöra och bröa en kakform. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda i det smälta smöret, mjölet, vaniljsockret och kakaon till en slät smet. Häll upp smeten i kakformen och placera mitt i ugnen. Låt kakan stå inne i 35 min.

Ett tips är att spara en del av kakan i kylen över natten. Den blir nästan godare dagen efter, tycker jag.

tisdag 28 augusti 2012

Drömhem & trädgård.

Det finns vissa saker man kan göra själv för att pigga upp vardagen lite grann. En av dem sakerna är att prenumerera på en tidning som gör dig glad. Jag har två stycken som jag prenumererar på. Jag fullkomligt älskar inredningstidningar! Idag hittade jag dessa små godingar i brevlådan fulla av läckerheter att sukta efter. Bara namnet på tidningen, Drömhem & trädgård, gör att man inte kan bärga sig att börja bläddra.

Efter en intensiv dag ska det bli skönt att kasta upp fötterna i soffan och försvinna bort in i tidningarna för en stund.



måndag 27 augusti 2012

Söndagsmiddag.

Söndagar är familjens dag. Igår kom syster och bus över. Det värsta med att inte bo nära sina föräldrar är nog söndagar. Det är då man ska äta söndagsmiddag tillsammans, sitta runt bordet och prata och diskutera i timmar. Det är något jag längtar jag efter att kunna göra med mamma och pappa. Istället får jag trösta mig med att ha min syster och bus nära och makens familj såklart.

Det är konstigt för det finns inget som bus inte kan få mig att göra. Hoppa omkring och låta som en apa, sitta i timmar och titta på när han vänder brickorna i backgammon-spelet och upprepa "åtta, nio, åtta, nio" i oändlighet och ge honom mer kokos när han vill ha mer kokos. Som hans gudmor och moster har jag också rätt att ge honom så mycket kokos som han vill ha. Han fick så mycket kokos han ville ha.

Igår kryddade vi till middagen lite och lagade en kycklinggryta med karibisk touch. Det smakade verkligen gott och det blev en lyckad söndagsmiddag!



Karibisk kycklinggryta (4 pers)
600 gr kycklinglårfilé
1 msk olivolja
1 gul lök
½ tsk kanel
1 tsk stött kardemumma
1 liten bit färsk ingefära
1 tsk curry
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
2 ½ dl grädde
½ msk pressad limejuice

Garnering 
riven kokos
russin
skivad banan
cashew nötter

Tillbehör
Ris (jag tycker bäst om basmatiris)

Gör så här
Skala och skiva den gula löken. Skala och riv den färska ingefäran. Stöt kardemumman med en mortel. Stek kycklinglårfilé gyllenbruna i olja, krydda med salt och peppar. Lägg ner skivad gul lök, kanel, stött kardemumma, en liten bit skalad färsk riven ingefära och curry. Häll på vatten, hönsbuljongtärning samt grädde. Låt koka tills kycklingens innertemperatur är 72°C. Smaka av med salt, peppar och pressad limejuice. Servera med ris och toppa med skivad banan, cashewnötter, kokos och russin. 

lördag 25 augusti 2012

Vår vän sommaren.

Det verkar nästan som att förra helgen var den sista i sommarens tecken. Nu är det lite svalare i luften och solen har inte hälsat på lika ofta den här veckan. Den kommer att vara efterlängtad - vår vän sommaren!

Men i vår trädgård finns ännu spår av den härliga sommaren.


På väg hem ifrån några goda vänner igår märkte vi att det var en omställning i luften och att kvällen var betydligt svalare än när vi kom dit. 

Trött som synden var jag i morse, men tack vare Johanna kom både jag och maken ut i löparspåret för en uppfriskande tur. Det är så skönt att träna utomhus. Att få andas in den friska luften och dra den ner långt ner i lungorna. Känslan efteråt är obeskrivligt skön. Jag har verkligen hittat träningsglädjen i att springa. Det hade jag aldrig trott för några år sedan då min uppfattning om löpning var lika roligt som att titta på Kenodragningen en hel kväll. 

Idag har vi förnyat höstgarderoben. Kors i taket stod maken för mestadels av shoppingen. Jag var inte på humör (jag är djupt oroad för mig själv, var ska detta sluta?). Men en fin kofta fick jag med mig hem som kommer att värma gott och metallic is fantastic-skärp samt ett par nya prydnader till öronen.



Vidare färd blev det till staden och Stortorget för träff med Konrad som annars bor i London. Efter vår skärgårdsvistelse har jag fått mersmak för kantareller så ett glas cava tillsammans med en fantastisk god kantarellsmörgås blev valet för en appetizer. 

Nu blir det soffhäng, lite smågodis och en chicflic (projekt övertalning av mannen).

onsdag 22 augusti 2012

Vardag.

Business as usual. Sommarsemestern 2012 flög verkligen iväg. Hujedamig, säger jag bara. Det här med att tid är dyrbar, obegränsad etc. etc. stämmer verkligen.

Med härliga semesterminnen i bagaget gäller det nu att inte fastna i någon höstdepp utan att blicka framåt och boka in någon härlig weekend eller roliga aktiviteter med härliga människor. Hösten har ju faktiskt också sin charm med sina färgskiftningar i naturen, höstkvällar med tända ljus, brasa i öppna spisen, krispig luft och nya höstkoftor att mysa in sig i.

Ikväll är jag hemma själv. Det är ganska mysigt att ha hela huset bara för sig själv. Huset är alldeles tyst och jag kan göra precis det jag känner för (vilket jag visserligen brukar kunna göra i vanliga fall också). Men det är härligt att kunna vräka ut sig i soffan och välja precis vilket skitprogram som helst på tv.

Ikeakatalogen damp ner i brevlådan idag. Bläddring i den tillsammans med en balja te får avrunda denna afton, innan det är till att stiga upp och möta Johanna i löparspåret kl. 06.10 imorgon bitti.

Vår mysiga öppna spis som kommer att värma gott under höstkvällarna



torsdag 16 augusti 2012

Ambivalens, äppelmos och kokostoppar.

Idag har vi haft en dag när vi inte har kunnat bestämma oss för någonting. Inte vad vi ska göra, vad vi ska äta, när vi ska göra något o.s.v. Det hela resulterade i en piffning för undertecknad och bokläsning för maken. Med alla saltvattenbad och solning behövde jag en rejäl helkroppsskrubbning, hårinpackning och ansiktsmask.

Därefter tog jag ett grepp om rottingkorgen, gick ut i trädgården och plockade äpplen som sedan blev äppelmos. Alldeles egen hemlagad äppelmos som blev så god! En burk spetsade jag till lite extra och lade en kanelstång i.

Inte nog med det. Vi köpte fantastiskt goda kokostoppar på Systrarna Delselius i Gustavsberg vid vårt Stockholmsbesök. De vara värda varenda en av sina 26 kronor.

Med inspiration därifrån fick jag även för mig att baka dessa små underverk till munsbitar.



Äppelmos
1 kg äpplen (syrliga)
250 gr strösocker
1 dl vatten
1 tsk citronsyra

Gör så här
Skala och urkärna äpplena. Dela dem i mindre bitar. Lägg i en kastrull. Blanda citronsyran i vattnet. Häll vattnet och sockret över äpplena. Låt koka upp till äpplena har kokat samman och blivit en slät smet. Rör om och "mosa" med en slev mellan varven. Låt svalna. Häll upp på väl rengjord burk och lägg i fryspåsar och frys in det som inte ska ätas inom kort. Vill man piffa till det kan man slänga i en kanelstång i moset när man hällt upp det på burk.

Citronsyran gör att äppelmoset inte blir missfärgat brunt.



Kokostoppar (ca 15 st.)
2 ägg
60 gr smör
200 gr kokosflingor
1 dl strösocker
1 krm vaniljsocker

Gör så här
Sätt på ugnen, 175 C. Blanda ägg och socker. Smält smöret. Vänd i det smälta smöret, vaniljsockret och kokosflingorna. Låt smeten stå och vila i 10 min. Ta en klick av smeten med en matsked och forma till en topp. Lägg toppen på ett bakplåtspapper på en plåt. In i ugnen i 10-12 min. Låt topparna få en gyllenbrun färg innan du tar ut dem ur ugnen. Njut!

måndag 13 augusti 2012

Blåbärsknyten.

Det finns väl inget som är så gott som nybakat?! Oavsett om det är fika- eller matbröd. Idag bakades det så det stod härliga till här i skärgården. Resultatet blev små härliga och saftiga blåbärsknyten med vaniljsmör.  Och de var precis så goda som de ser ut. Fyllningen utgjordes såklart av självplockade blåbär.

Med solen i ansiktet och flaggan i topp avnjöts dessa små knyten till en kopp nattsvart kaffe.





Blåbärsknyten med vaniljsmör (20 st.)
25 gr jäst
75 gr smör
2 ½ dl mjölk
0,75 del strösocker
1 krm salt
Ca 7 ½ dl vetemjöl

Fyllning
2 dl blåbär
2 msk strösocker
Blanda ihop ett vaniljsmör med smör och vaniljsocker efter egen smak

Pensling
ägg

Garnering
Pärlsocker

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 C). Häll lite av degvätskan över jästen och rör till den lösts upp.

Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och mjöl, spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen smidig till den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i 40 min.

Blanda vaniljsmöret. Blanda blåbär och socker.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 20 bitar. Rulla bitarna till släta bullar. Platta ut bullarna till kvadrater, ca 10x10 cm. Lägg en klick vaniljsmör och några blåbär mitt på rundlarna. Ta upp kanterna och tryck ihop dem (gör detta ordentligt så att inte blåbärsfyllningen rinner ut i ugnen). Lägg bullarna i bullformar och ställda på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250 C.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler.

söndag 12 augusti 2012

Skärgårdsliv.

Skärgårdsliv är minst sagt balsam för själen. Det finns inget som är mer rogivande än att se ut över havet och höra vattnet som kluckar mot klipporna och bryggan, den ljumma vinden som stryker håret, de friska baddoppen och den saltkrispiga luften som stramar åt huden i ansiktet. Vi har promenerat i skogen och hittat nya smultronställen fast med klargula kantareller och blåbär finns i oändliga mängder så långt ögat kan nå.

Det hus vi bor i är skärgårdsidylliskt med röd fasad och vita knutar. Här finns ingen dusch eller wc, utan det är bad i havet som gäller om man vill bli ren (oavsett temperatur på vattnet) och utedass - kravlöst och opretantiöst men alldeles alldeles underbart. Och det är just det som gör det så charmigt.

Så här bra har vi det.

Skärgårdsidyllen
Utsikt från vår tomt
Skogspromenad med svärföräldrarnas fina Aila
Kantareller på skogsstigen
En rejäl kantarell
Massor av skogens gula guld kom vi hem med
 

Färska småländska insjökräftor som smakade ljuvligt

Besök på en obebodd ö i skärgården
Svärföräldrarnas fina Minni
Solnedgång med utsikt från huset