onsdag 26 september 2012

Sött och surt.

Så här i förkylningstider blir det mycket fokus på citroner i allmänhet och c-vitaminer i synnerhet. Nu gäller det att proppa kaggen full så att man kan lagra på sig ett vinterlager. Blir man inte alltid lite mer sugen på sötsaker när man är förkyld? Jag kanske ska byta ut "man" mot "jag". En gammal hederlig sockerkaka var år och dar sedan jag bakade. Som sagt förkylningstider - vad passar då inte bättre än att spetsa till den hederliga gamla sockerkakan med citronsmak!

Sött blev det med en touch av syrlighet. Perfekt kombination det där söta och sura, ungefär som jing och jang, chips och dip, tacos och coca cola, kräfta och snaps, paj och västerbottenost etc. etc.

Jag tror dessutom att det gjorde susen för förkylningen.

Pappa, den var suverän att doppa i ett glas kall mjölk.



Sockerkaka med smak av citron
2 dl socker
2 ägg
50 gr smör
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 citron

Gör så här
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en avlång form. Vispa socker och ägg pösigt. Smält smöret och blanda sedan ner mjölken i smöret. Häll över smör och mjölk i äggsmeten.

Blanda vetemjöl, bakpulver, och vaniljsocker väl i en annan bunke. Tvätta citronen väl och riv ner skalet. Häll i skalet i mjölblandningen. Pressa ur saften ur hela citronen i äggsmeten. Blanda försiktigt ner mjölblandningen i äggsmeten under konstant omrörning så att smeten blir slät.

Häll smeten i formen och grädda sockerkakan i den nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Känn med en potatissticka om kakan är klar. Det ska inte följa med något på stickan när kakan är klar.

Låt kakan svalna några minuter innan den vänds upp och ner på en tallrik. Låt kakan svalna under formen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar