måndag 13 augusti 2012

Blåbärsknyten.

Det finns väl inget som är så gott som nybakat?! Oavsett om det är fika- eller matbröd. Idag bakades det så det stod härliga till här i skärgården. Resultatet blev små härliga och saftiga blåbärsknyten med vaniljsmör.  Och de var precis så goda som de ser ut. Fyllningen utgjordes såklart av självplockade blåbär.

Med solen i ansiktet och flaggan i topp avnjöts dessa små knyten till en kopp nattsvart kaffe.





Blåbärsknyten med vaniljsmör (20 st.)
25 gr jäst
75 gr smör
2 ½ dl mjölk
0,75 del strösocker
1 krm salt
Ca 7 ½ dl vetemjöl

Fyllning
2 dl blåbär
2 msk strösocker
Blanda ihop ett vaniljsmör med smör och vaniljsocker efter egen smak

Pensling
ägg

Garnering
Pärlsocker

Gör så här
Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervarmt (37 C). Häll lite av degvätskan över jästen och rör till den lösts upp.

Tillsätt resten av degvätskan, socker, salt och mjöl, spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta degen smidig till den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i 40 min.

Blanda vaniljsmöret. Blanda blåbär och socker.

Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 20 bitar. Rulla bitarna till släta bullar. Platta ut bullarna till kvadrater, ca 10x10 cm. Lägg en klick vaniljsmör och några blåbär mitt på rundlarna. Ta upp kanterna och tryck ihop dem (gör detta ordentligt så att inte blåbärsfyllningen rinner ut i ugnen). Lägg bullarna i bullformar och ställda på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 250 C.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 10 min. Låt bullarna svalna på galler.

1 kommentar:

  1. Mums! Nu vet jag vad jag ska göra av blåbären i frysen : )

    //Josefin

    SvaraRadera