torsdag 16 augusti 2012

Ambivalens, äppelmos och kokostoppar.

Idag har vi haft en dag när vi inte har kunnat bestämma oss för någonting. Inte vad vi ska göra, vad vi ska äta, när vi ska göra något o.s.v. Det hela resulterade i en piffning för undertecknad och bokläsning för maken. Med alla saltvattenbad och solning behövde jag en rejäl helkroppsskrubbning, hårinpackning och ansiktsmask.

Därefter tog jag ett grepp om rottingkorgen, gick ut i trädgården och plockade äpplen som sedan blev äppelmos. Alldeles egen hemlagad äppelmos som blev så god! En burk spetsade jag till lite extra och lade en kanelstång i.

Inte nog med det. Vi köpte fantastiskt goda kokostoppar på Systrarna Delselius i Gustavsberg vid vårt Stockholmsbesök. De vara värda varenda en av sina 26 kronor.

Med inspiration därifrån fick jag även för mig att baka dessa små underverk till munsbitar.



Äppelmos
1 kg äpplen (syrliga)
250 gr strösocker
1 dl vatten
1 tsk citronsyra

Gör så här
Skala och urkärna äpplena. Dela dem i mindre bitar. Lägg i en kastrull. Blanda citronsyran i vattnet. Häll vattnet och sockret över äpplena. Låt koka upp till äpplena har kokat samman och blivit en slät smet. Rör om och "mosa" med en slev mellan varven. Låt svalna. Häll upp på väl rengjord burk och lägg i fryspåsar och frys in det som inte ska ätas inom kort. Vill man piffa till det kan man slänga i en kanelstång i moset när man hällt upp det på burk.

Citronsyran gör att äppelmoset inte blir missfärgat brunt.



Kokostoppar (ca 15 st.)
2 ägg
60 gr smör
200 gr kokosflingor
1 dl strösocker
1 krm vaniljsocker

Gör så här
Sätt på ugnen, 175 C. Blanda ägg och socker. Smält smöret. Vänd i det smälta smöret, vaniljsockret och kokosflingorna. Låt smeten stå och vila i 10 min. Ta en klick av smeten med en matsked och forma till en topp. Lägg toppen på ett bakplåtspapper på en plåt. In i ugnen i 10-12 min. Låt topparna få en gyllenbrun färg innan du tar ut dem ur ugnen. Njut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar