Det har dock varit en fantastisk konferens som har varit mycket lärorik och bjudit på många skratt. Nya kontakter har knutits och god mat har ätits. Mellan varven hann jag även njuta av både sol och bad.
Hemkomsten möttes av höstrugget med besked. Vi hann inte ens landa förrän regnet började dekorera flygplansfönstrena och idag har det varit ett riktigt höstväder. Vad gör man inte bäst på en mulen dag med regn smattrandes mot fönstret, om inte ett långkok?! Idag blev det boeuf Bourguignon till söndagsmiddag. Köttet var så mört att det ramlade isär bara man nuddade det med kniven. Smaken var verkligen helt fantastisk. Har ni lite tid över nu under hösten så kan jag verkligen rekommendera att koka ihop denna klassiska mustiga gryta som bjuder på en smakexplosion i munnen.
Nu väntar film och söndagsmys i soffan med mannen med stort M.
1 kg benfritt nötkött av högrev
150 gr rimmat sidfläsk
1 gul lök
1 morot
1 msk vetemjöl
½-1 flaska rött vin (vi använde Org de Rac, South Africa, Shiraz, Cabernet Sauvignon, Merlot, som verkligen gav god smak)
1 msk tomatpuré
3 pressade vitlöksklyftor
1 tsk salt
½ tsk färsk timjan
2 lagerblad
1 krm svartpeppar
12 schalottenlökar
200 gr färska champinjoner
Servera med
Kokt eller pressad potatis
Gör så här
1) Skär högrevet i lagom stora grytbitar. 2) Strimla fläsket, hacka den gula löken och skiva moroten.
3) Bryn köttet lite i taget i smör i en stekpanna. 4) Fräs fläsket i smör i en gryta. Tillsätt den gula löken och morot och låt fräsa tillsammans en stund. 5) Lägg köttet i grytan tillsammans med fläsket, löken och moroten. Strö över mjölet och rör runt så att mjölet fördelas jämt. 6) Häll i vinet och tillsätt tomatpuré, vitlök, salt och övriga kryddor. Koka upp och låt sjuda under lock i 1,5 timme. 7) Skala under tiden schalottenlöken, bryn löken och de hela champinjonerna i smör. Tillsätt löken och champinjonerna i grytan när det återstår 20 min av koktiden. Smaka av med mera salt om det skulle behövas.
Servera grytan direkt med kokt eller pressad potatis. Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar