söndag 1 september 2013

Välkommen höst!

Jag har preppat mig inför hösten med en ny regnkappa från Ilse Jacobsen, beige och supersnygg är den. För här nere i Skåne kan det regna ska gudarna veta! Och det är inte direkt som att regnet står som spön i backen utan snarare som pilar som kommer sidledes. Paraplyet får man hålla framför sig i stället för ovanför sig. Jag vet inte hur många gånger som jag blivit dyblöt om byxorna trots paraply, så nu har jag investerat i en längre modell av regnjacka och kan ge mig ut i ur och skur.


Visst är den snygg?! Love it!

Ett annat sätt att välkomna hösten är att baka bröd. Jag bakar mycket mer under höst och vinter än under vår och sommar. Det hör liksom mer hösten och vintern till. När det är kallt och ruggigt ute kan man värma sig vid ugnen och därefter njuta av resultat med en varm kopp te och en skiva nybakat bröd med smör som smälter ovanpå.

Jag fick den här boken av mamma i början av sommaren när lilla O kom till världen. Den har jag tänkt att prova många recept från.



Men denna gång blev det ett filmjölksbröd fullproppat med nötter, frön och torkad frukt. Så gott och saftigt det blev!


Filmjölksbröd med nötter, frön och torkad frukt (1 limpa):
300 gr nötter och frön (välj själv, jag använde pumpa- och solrosfrön (1/3) samt valnötter 2/3)
300 gr torkad frukt (välj själv även här, jag använde torkade aprikoser (2/3), russin och gojibär (1/3))
1 ½ tsk salt
2 dl rågmjöl
4 dl vetemjöl
5 dl filmjölk
1 tsk bikarbonat
1 dl mörk sirap

Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 175 C.
2. Hacka nötter grovt och strimla frukten (jag strimlade inte russinen). Blanda nötter och frön med salt, råg- och vetemjölet.
3. Blanda filmjölk och bikarbonat och rör ner de torra ingredienserna med sirapen, nötter och frukt. Rör ihop till en jämn smet.
4. Häll smeten i en brödform, 1½-2 liter, med bakplåtspapper i (som ni ser på bilden nedan). Grädda brödet i två timmar i den nedre delen av ugnen. Täck ev. brödet på slutet om det tenderar att bli väldigt mörkt.
5. Ta brödet ur formen och låt svalna i en bakduk.

Ser fram emot en ny baksäsong!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar