onsdag 25 september 2013

Karamelliserade äppelklyftor.

Mmmmmmmmmmmmmjuka äppelklyftor som karamelliserats går inte av för hackor. Man tröttnar till sist på att bara göra samma gamla äppelpaj- och äppelkaksrecept. Därför tog jag fram min kokbok sött, sweet, dulce för att infria ett löfte i ett tidigare inlägg. Jag ska göra samtliga recept i den boken. Och varför inte börja med att göra något med en del av de ton äpplen som finns i vår trädgård?

Och resultatet blev karamelliserade äppelklyftor. Det var både enkelt, snabbt och supergott! Allt man kan önska sig av ett recept med andra ord.



Karamelliserade äppelklyftor (2 pers):
mandelflarn
2 äpplen (helst syrliga enligt min smak)
smör att steka i
3 msk strösocker
kanel (eget tillägg)
1 msk mörk rom
pistaschnötter (eget tillägg)
vaniljglass (att servera till)

Gör så här:
1. Rosta mandelflarnen (torrtutan något i stekpannan) i en stekpanna. Ställ flarnen åt sidan.
2. Skölj och urkärna äpplena. Dela äpplena i 8 klyftor.
3. Hetta upp en stekpanna, lägg i en rejäl klick smör. Lägg i äppelklyftorna när smöret har smält och häll på sockret och kanel. Stek äppelklyftorna till de har blivit glansiga och nästan lite transparenta. Häll på romen och stek ytterligare någon minut.
4. Lägg upp klyftorna på en tallrik strö över mandeln och pistaschnötterna. Servera tillsammans med gammeldags vaniljgräddglass.

Njut av hösten!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar