Idag fick vi finbesök. Louise kom med sin lille Erik som är sju veckor gammal. När regnet bokstavligen stod som spön i backen bestämde vi oss för att en träff på stan skulle flyttas till vardagsrummet istället. Det blev bestämt med ganska kort varsel. Eftersom vi har varit på semester fanns inget fikabröd hemma. Vi brukar vara ganska dåliga på att ha det hemma i vanliga fall också. Men då är det bra att ha ett recept på en god kaka som man kan svänga ihop i en handvändning.
Den brukar vara väldigt uppskattad att bjuda på.
Svärmors äppelkaka
1 ägg
1 ½ dl strösocker
0,75 dl kokande vatten
1 ½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1-2 syrliga äpplen
Till garnering
strösocker
kanel
smör
Gör så här
Vispa ihop ägget och sockret pösigt. Häll på det kokande vattnet. Blanda mjöl och bakpulver i en separat bunke. Häll mjölblandningen i smeten och rör om. Häll i smeten i en smörad och bröad bakform. Skala, urkärna och klyfta äpplet i ganska tunna klyftor. Lägg äppelklyftorna i en cirkel strö över strösocker och kanel. Hyvla smöret till tunna bitar (som måste vara lite varmare än kylskåpskallt) och lägg över kakan.
Ställ in kakan i mitten av ugnen i 200 C i ca 25 min till kakan har fått en gyllenbrun färg. Njut när den är ljummen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar