fredag 24 maj 2013

Rabarbersaft.

Igår var det återigen soligt efter några dagar med mulen himmel och regn. Det gäller verkligen att ta vara på de fina dagarna. Eftersom det var så varmt blev jag sugen på att göra något läskande och törstsläckande. Jag grabbade tag i saxen, gick ut i trädgården och klippte mig ett gäng rabarberstjälkar. 

In i huset för att tillreda en rabarbersaft. Den blev supergod. Men kanske något söt, så nästa gång ska jag nog ha lite mindre socker i. Rabarber från vår trädgård och inget konserveringsmedel - det måste väl ändå innebära att saften är ultraekologisk?!



Just eftersom det inte är någon konserveringsmedel måste den konsumeras inom ganska snar framtid. Därför hällde jag även upp resterande saft på rengjorda 0,5 l petflaskor och lade in i frysen efter att de svalnat.

Rabarbersaft (1,5 l)
750 gr rabarberstjälkar
500 gr strösocker per liter avrunnen saft (om man vill ha saften något syrligare kan man ta betydligt mindre socker, här får man prova sig fram själv)
saften från ½ citron

Gör så här:
1. Skölj rabarbern och skiva upp den i tunna skivor
2. Koka upp vattnet och häll i den uppskurna rabarbern. Låt koka i 15 min.
3. Rör inte om för mycket i vattnet då kan saften bli grumlig.
4. Sila av vattnet från rabarbern och mät upp den avrunna saften. 
5. Tillsätt socker efter mängden avrunnen saft.
6. Låt saften koka upp så att sockret smälter. Tillsätt citronsaften.
7. Häll upp saften direkt på rengjorda varma flaskor. 
8. Sätt på korken och låt svalna. Sen är det bara att njuta! 

Kom ihåg att det inte är något konserveringsmedel i saften och att den därför måste drickas upp inom ganska snar framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar