Vi som sett så mycket fram emot att ha svärföräldrarna och systers familj över på besök för att fira Maken. Jaja, nu får vi skjuta på det en vecka. Inte värre än så. Man får göra det bästa av situationen och det gjorde vi igår när vi åt en god middag som avslutades med en härlig jordgubbsdessert.
Hör på detta! De första färska jordgubbarna inmundigades igår - i april - det är nog någon form av rekord. Jag misstänker dock att det inte var svenska jordgubbar med tanke på den låååånga vinter som vi haft.
Jordgubbsdessert (2 pers.)
Glass:
2 dl creme fraiche (naturell ej lätt)
1 dl florsocker
250 gr frysta jordgubbar
Maräng:
1 äggvita
0,5 dl strösocker
Topping:
Färska jordgubbar
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på grillfunktionen på 225 C.
2. Ta fram de frysta bären och häll upp i en skål. Låt de tina lite grann (bären ska dock fortfarande vara i huvudsak frysta) så att de inte är stenhårda.
3. Mät upp creme fraiche, florsocker och jordgubbar i en matberedare. (OBS! använd stålkniven ej plastkniven som inte håller för de frysta jordgubbarna).
4. Kör matberedaren till du har en slät smet. Häll upp i en plastburk och in i frysen.
5. Vispa ihop äggvitan och strösocker i en glasskål så att smeten blir blank och fast. Smeten är färdigvispad när du kan vända på skålen uppochner utan att smeten rinner ut.
6. Lägg upp smeten i fyra lika stora marängklickar på ett bakplåtspapper och sätt sedan in plåten mitt i ugnen i ca 15-20 min så att marängen får en gyllenbrun färg men fortfarande är lite kletiga i mitten.
7. Skölj och skiva jordgubbarna.
8. Ta ut marängerna och ta bort dem från plåten så att de svalnar.
9. Häll upp glassen som kan vara lite rinnig i skålar och toppa med maräng och skivade jordgubbar.
Så gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar