Äppelkompott med en touch av rosmarin:
500 gr äpplen
2 msk farinsocker (mängd kan variera beroende på hur syrliga eller söta äpplena är)
1 kvist färsk rosmarin
1 msk citronsaft (mängd kan variera beroende på hur syrliga eller söta äpplena är)
Gör så här:
1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Skär sedan klyftorna i mindre bitar ca 2-3 st. per klyfta.
2. Lägg äppelbitarna tillsammans med farinsockret och citronsaften i en kastrull och låt koka i ca 8 min. När ca 3 min återstår lägger man i rosmarinkvisten så att den avger en hint av rosmarinsmak till kompotten.
3. Ställ av kastrullen från plattan och låt den svalna. Häll sedan upp kompotten på en burk och förvara i kylskåp. Håller i ca 2 veckor.
Superenkel och en av de godaste äppelpajer som finns (4-5 pers):
3-4 syrliga äpplen
100 gr rumstempererat smör
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
mandelflarn
Servera tillsammans med vaniljvisp eller gammeldags vaniljglass.
Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 225 C.
2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg klyftorna i smord pajform. Strö lite socker på klyftorna och ställ in pajformen i ugnen i ca 10-15 min så att äpplena blir mjuka.
3. Under tiden som äpplena är i ugnen så gör man smuldegen. Skär smöret i bitar, häll i vetemjöl och strösocker tillsammans med smöret.Knåda ihop mjöl, socker och smet till en smulig deg och ställ in i kylen.
4. När äpplena är färdiga i ugnen strös smuldegen över äpplena. Garnera med mandelflarn (om man vill).
5.Ställ in mitt i ugnen i ca 15 min till pajen har fått fin färg.
6. Servera pajen ljummen tillsammans med vaniljvisp eller gammeldags vaniljglass.
Äpplen är gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar