lördag 5 oktober 2013

Mera äpplen.

Vi har som sagt en hel drös av äpplen. Vad ska man göra med alla äpplen? Jo, man kan göra en äppelkompott som är jättegod att ha till dessertost, eller varför inte göra en superenkel men bland de godaste äppelpajer som finns.


Äppelkompott med en touch av rosmarin:
500 gr äpplen
2 msk farinsocker (mängd kan variera beroende på hur syrliga eller söta äpplena är)
1 kvist färsk rosmarin
1 msk citronsaft (mängd kan variera beroende på hur syrliga eller söta äpplena är)

Gör så här
1. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Skär sedan klyftorna i mindre bitar ca 2-3 st. per klyfta. 
2. Lägg äppelbitarna tillsammans med farinsockret och citronsaften i en kastrull och låt koka i ca 8 min. När ca 3 min återstår lägger man i rosmarinkvisten så att den avger en hint av rosmarinsmak till kompotten.
3. Ställ av kastrullen från plattan och låt den svalna. Häll sedan upp kompotten på en burk och förvara i kylskåp. Håller i ca 2 veckor. 


Superenkel och en av de godaste äppelpajer som finns (4-5 pers): 
3-4 syrliga äpplen
100 gr rumstempererat smör
2 dl vetemjöl
2 dl strösocker
mandelflarn

Servera tillsammans med vaniljvisp eller gammeldags vaniljglass.

Gör så här:
1. Sätt på ugnen på 225 C. 
2. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg klyftorna i smord pajform. Strö lite socker på klyftorna och ställ in pajformen i ugnen i ca 10-15 min så att äpplena blir mjuka. 
3. Under tiden som äpplena är i ugnen så gör man smuldegen. Skär smöret i bitar, häll i vetemjöl och strösocker tillsammans med smöret.Knåda ihop mjöl, socker och smet till en smulig deg och ställ in i kylen. 
4. När äpplena är färdiga i ugnen strös smuldegen över äpplena. Garnera med mandelflarn (om man vill). 
5.Ställ in mitt i ugnen i ca 15 min till pajen har fått fin färg. 
6. Servera pajen ljummen tillsammans med vaniljvisp eller gammeldags vaniljglass. 

Äpplen är gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar