Julhelgen har varit fantastisk, mysig, avkopplande och allt som hör därtill. Vi har träffat familj, släkt och goda vänner. Däremellan har jag varit uppslukad av Mr Grey... Jepp, jag har också läst tantsnusk som M säger och fastnat för E.L. James romaner om Mr Grey och Anastasia Steele.
Precis som alla andra har vi även njutit (nåväl frossat!) i god mat. Jag tänkte bjuda på ett recept som faktiskt ingen mindre än herr Kirchsteiger (Jul med Ernst) gett mig inspiration till. Den passar utsökt så här i vintertider. För det är det väl ändå fortfarande trots att vi städade undan julen idag?
Kryddmarinerad apelsinsallad (6 pers.)
1 st kanelstång
1 st vaniljstång
2,5 dl strösocker
3 st stjärnanis
5 dl vatten
1,5 rödbetor (riven)
6 apelsiner
Garnering
1 st granatäpple
60 gr pisatgenötter (hackade)
Flytande honung
Tillbehör - Gräddris
2,5 dl grötris (okokt)
3 dl grädde
3-5 msk strösocker
Gör så här
1. Kryddmarinera apelsinerna
Dela vaniljstången i två delar, peta bort kärnorna och lägg i en kastrull tillsammans med kanel, socker, stjärnanis och vatten. Låt koka en stund och slå sedan i den rivna rödbetan. Låt koka i ca 5 minuter.
2. Skala apelsinerna, skär bort allt det vita och lägg i en djup skål. Häll nu den färdiga lagen över de hela apelsinerna och peta vid behov ner dom i lagen så alla apelsiner doppas i lagen. Apelsinerna är klara när alla är färgade av den röda lagen (ca 30 min).
3. Skiva apelsinerna och lägg ut på ett fat. (Det blir fint om man garnerar med vanilj- och kanelstängerna samt stjärnanisen.)
4. Hacka pistagenötterna och strö över apelsinerna. Gröp ur kärnorna ur ett granatäpple och strö över apelsinerna. Ringla även honung efter tycke och smak över apelsinerna.
5. Krämigt ris
Koka grötriset (som vanligt ris) ca 15 min. Kyl ned det färdigkokta riset genom att hälla över risrynen till ett durkslag och spola med kallt vatten till risgrynen är kalla. Vispa grädden tills den är nästan helt färdigvispad. Blanda sedan grädden med risgrynen och strösocker.
Koka grötriset (som vanligt ris) ca 15 min. Kyl ned det färdigkokta riset genom att hälla över risrynen till ett durkslag och spola med kallt vatten till risgrynen är kalla. Vispa grädden tills den är nästan helt färdigvispad. Blanda sedan grädden med risgrynen och strösocker.
MUMS!
Äntligen, det har jag väntat på!
SvaraRaderaDu är så sööööt kära mamma!
RaderaHeja heja! Här har du ett fan till som är glad över comebacken!
SvaraRaderaÅh, vad jag är glad för mina fans! ;)Härligt att höra!:)
SvaraRadera